O nás

Vítejte na stránkách, které vás  zavedou do světa orientálního tance trochu jinak. Orientální tanec vychází  z tradic afrických a asijských kultur, je to oblast velmi rozsáhlá a  rozmanitá. Známe ho hlavně jako folklor, který se snaží co nejvíce držet původních  předloh, jako klasický kabaretní tanec raks sharki, který spojil egyptskou  tradici s evropským baletem, a jako americký tribal tanec, který je  obrazem potřeby sounáležitosti a obnovení kmenových tradic.
Poněvadž tanec je umění, které je velmi živé a neustále se vyvíjející, a člověk je tvor tvořivý, mnoho tanečnic začalo tyto základní oblasti obohacovat o jiné taneční styly, pomůcky, hudbu, kostýmy, scénické efekty…. Vznikl tak obor, který má v  zahraničí v rámci orientálního tance již svoje místo a je znám jako „fantasy bellydance“. Již ze samotného názvu vyplývá, že je to směr, ve kterém je prostor pro fantazii boření hranic mezi jednotlivými styly tance.
Podrobnější povídání o fantasy bellydance najdete zde

Ve spojených státech amerických již několik let funguje skupina tanečnic, která se si říká Life is Cake, a vytváří zajímavé projekty právě v oblasti fantasy bellydance a gothic bellydance.
Gothic bellydance je specifický fantazijní styl, ve kterém našlo zalíbení nemálo tanečnic a který se vyvíjí již nějakou dobu samostatně. Více se o něm můžete dozvědět zde.
Fantasy bellydance má v zahraničí i svůj vlastní festival: Theatrical Bellydance Conference

V České republice se fantazijním a fúzním stylům orientálního tance věnuje mnoho tanečnic. Nicméně jejich vystoupení se vyskytují většinou jen jako „trochu jiná“, většinou pouze okrajová a nepříliš uznávaná, součást kabaretních nebo tribalových tanečních představení a festivalů. A protože i pro nás je tato netradiční oblast orientálního tance srdeční záležitostí, vznikl tento web.

Jako první počin jsme se rozhodli uspořádat v Brně malý, zatím ryze český, festival. Akce se uskutečnila v dubnu 2012, měla svůj gala večer i semináře. Zúčastnily se tanečnice ze všech koutů ČR, program byl rozmanitý, a ohlasy příznivé.

Jako další jsme na konci října 2012 zorganizovaly Den s fantazií, v rámci něhož proběhl seminář, přednáška a vystoupení. Byla to příjemná akce s komorní atmosférou, spokojeni byli diváci i účinkující.

Druhý ročník festivalu Tanec s tantazií se uskutečnil  v lednu 2013, proběhly zajímavé semináře, a galavečera se zúčastnily tanečnice i hudebníci ze všech koutů ČR. Byla to jedinečná akce, což nám potvrdilo i nadšené publikum.

Více si můžete přečíst zde .
…a protože tanec je pro nás beznadějně srdeční záležitostí, už plánujeme další akce.